Kathak

kathak.jpg

Kathak on klassista intialaista tanssia Pohjois-Intian hoveista ja temppeleistä. Kathak on kuuluisa eleganteista käsiliikkeistä, tunteellisesta ilmaisusta, nopeista pirueteista ja jalkojen rytmisarjoista nilkkakulkusineen. Tanssin kertovissa osioissa tulkitaan miimillisen tanssin avulla lauluja, jotka liittyvät rakkauteen, vuodenaikoihin ja hindulaisiin tarinoihin. Bollywood-tanssi on saanut paljon vaikutteita kathakista.

Kathak alkeisjatko (85 min), opettaja: Hanna Mannila

Alkeiskurssilla tutustutaan kathakin perusliikkeisiin ja käsitteisiin kuten erilaisiin käsiliikkeisiin, pyörähdyksiin ja jalkojen rytmisarjoihin. Lisäksi kurssilla perehdytään tanssin kerronnalliseen puoleen, jossa olennaista on käsien ja kasvojen hienovaraiset eleet.

Kurssi sopii hyvin sekä bollywood-tanssijoille, jotka haluavat perehtyä bollywoodissakin paljon käytettyihin perusliikkeisiin, että tietysti niille, jotka suunnittelevat keskittyvänsä kathakiin vakavammin.

Kathak keskitaso (85 min), opettaja Hanna Mannila

Tunnilla harjoitellaan tekniikkaa perusteellisesti: jalkatekniikkaa (tatkaar), käsiliikkeitä (hastak), pyörähdyksiä (chakkar) ja rytmitavujen (bol) lausuntaa (parhant). Lisäksi opetellaan perinteistä tekniikkaan keskittyvää materiaalia, "abstraktia" tanssia eli nrittaa: tukra, tihai, paran, aamad, lari etc. Tunnille voivat osallistua vähintään alkeiskurssin käyneet.

Varusteet: Tyköistuvat vaatteet, esimerkiksi tunika ja legginssit, jotta kehon tekniikka näkyy parhaiten. Paljaat jalat.

 

 

Punapukuisen Hannan voit nähdä tanssivan alla olevassa videossa kahteen otteeseen.